
Mehmet Ünver – İzansız Mahalle kitabı hakkında düşüncelerim
Belki okuduğum en iyi kitap olmayabilir ama en kötüsü de değil. Biraz dizi tadında bir kitap olmakla birlikte insana kendini okutan bir havası var. Fakat söylediğim gibi çok şey beklemeyin. Konusuna gelecek olursak mekan, İstanbul’da bir mahalle. İkiz kardeşler var ve onların ağızından yazılmış. Adından da anlaşıldığı gibi çocukların yaşadığı mahallede ‘izansız’ bir takım olaylar yaşanıyor. Çocukken bazı olaylar gözümüze büyük gelir. Bu çocuklar da mahalledeki izansız olaylara şahit oluyorlar.
“Kaderlerinin çok yakında değişeceğinden habersiz gündelik yaşamlarını sürdürüyorlardı. Yazları, kapı önlerinde komşularla sohbet ediyor, kışlarıysa, kömür sobalarının gürül gürül yandığı evlerine kapanıyorlardı. İstanbul’un ayakta kalabilmiş özgün mahallelerinden biriydi. Pencerelerden Boğaziçi’nde süzülen gemiler görülüyordu. Ve bir mayıs sabahı her şey birdenbire altüst oldu. Sarsıcı olaylar peş peşe patlak vermeye başladığında yaşanacakları hiçbiri aklından bile geçirmemişti.”
İzansız Mahalle’nin tabiki önceki adı bu değil. Mahalleye gelen mahallelinin deyimiyle iki kıçı başı açık kadının neden olduğu olaylar nedeniyle adı izansıza çıkıyor. Ve kadınların gelişiyle gün geçmiyor ki mahallede olay çıkmasın. Her olay mahallenin ortasına düşüp bomba gibi patlıyor ya da bomba etkisi yapıyor. Yazar her olayda bu gibi sözcükleri çok tekrar etmiş… Hikayede; Kabadayılar, mahallenin delikanlıları, evde kalmış kızlar, dedikoducu kadınlar, yaramaz çocuklar, falcılar, büyücüler, hayırsız evlatlar, aldatan kocalar, parke taşlar, şangır şungur kırılan camlar, yangınlar, açık hava sinemaları, parke taşlar, eşcinsellikleri mahallece görmezden gelinip bağıra basılan tombalak komşular, mahallenin başına gelen tüm felaketlerin sorumlusu sayılan Şennur ve Parlak, kapı önünde oturup dedikodu yapan kadınlar var…
Bence okursanız seversiniz. Dili de gayet akıcı olan ve sizi içine çeken güzel bir roman…
Kitabın;
Adı: İzansız Mahalle
Yazar: Mehmet Ünver
Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları
ISBN: 9786054841707
Bunları da beğenebilirsiniz

Adam Fewer – Olasılıksız kitabı hakkında düşüncelerim
21 Ağustos 2019
Patrick Süskind – Koku kitabı hakkında düşüncelerim
17 Ağustos 2019